ВЕГАНСКА ЧОРБА ОД МЕШУНКИ

Чорбата од мешунки е веганско и безглутенско јадење. Исклучително вкусна и нутритивна храна за студените есенски и зимски вечери, полна со многу протеини. Одличен рецепт кој мора да го пробате.

Време на подготовка: 30 минути
Подготовка: лесна
Порции: 2
Состојки
600 гр мешавина од мешунки
1 кромид
15 шампињони
2 моркови
50 сушени домати
1 голем компир
1 чешне лук
1 литар вода
рузмарин
сол
бибер
чили пиперка
Подготовка
- Ставете 1 литар вода да врие и ставете сол.
- Исечкајте го кромидот.
- Исечете ги шампињоните, морковите и компирите на коцки.
- Во тенџере пропржете го кромидот, печурките и морковите 5 минути во маслиново масло.
- Додадете ги компирите и сушените шери домати: мешајте неколку минути, а потоа покријте ги со зовриената солена вода.
- Варете додека компирите не станат меки, околу 10-15 минути.
- Потоа додајте ја мешавината од мешунки, претходно исцедена.
- Промешајте и проверете дали е доволно солено.
- На крајот на готвењето, додадете лажичка сечкан рузмарин, половина чешне лук и чили пиперчето. Оставете да готви уште неколку минути, а потоа исклучете.
- Ако сакате да добиете покремаста чорба, измиксирајте дел од неа.
- Послужете со варен ориз или пире од компири. Комплетирајте со малку маслиново масло и бибер.
- Сервирајте.
Добар апетит!