ТОРБИЧКИ СО ПЕСТО

Необичен рецепт се торбичките од палачинки полнети со песто и рикота. Интересно јадење кое ќе ви ги погали непцата. Лесно, одлично предјадење во секое време!

Време на подготовка: 15 минути
Подготовка: лесна
Порции: 4
Состојки
75 гр брашно
75 гр млеко
1 кесичка шафран
2 белки од јајца
сол
30 гр рикота
50 гр песто
Подготовка
- Започнете со подготовка на палачинките. Во сад измешајте ја белката од јајцата со брашното, додадете малку сол и кесичката шафран. Додадете го млекото полека, мешајќи постојано додека тестото не се изедначи и биде без грутки.
- Покријте го садот со целофан и оставете го да се одмори во фрижидер околу 30 минути.
- Во меѓувреме, подгответе го полнењето. Во сад изгмечете ја рикотата со вилушка и истурете две лажици песто. Мешајте додека не стане кремаста. Во зависност од вашиот вкус, можете да додадете повеќе песто во кремот.
- Потоа загрејте ја тавата за палачинки и истурете од смесата во центарот на тавата; вртете ја тавата да се рашири добро смесата и гответе околу една минута на средна температура. Потоа превртете ја палачинката и оставете ја на другата страна уште една минута.
- Кога ќе бидат готови палачинките, подготвени се за полнење.
- На средина на секоја од палачинките, во средината ставете од кремот со рикота и песто, а потоа затворете ги во форма на торбички и врвот врзете го со готварски конец.
- Послужете ги топло или на собна температура директно на чинија за сервирање, ставајќи лажица песто под торбичката и придружувајќи ги со свежи шери домати или друг зеленчук по вкус.
Добар апетит!