ТЕЛЕШКО ФИЛЕ АЛА ВЕЛИНГТОН

Телешкото филе ала Велингтон е интересен и необичен рецепт. Има изобилство на вкусови кои ќе ви ја развијат креативноста. Во комбинација со крем од кафеав ру и рибизли, месото добива сосема нова димензија. Дозволете си да експериментирате во кујната и да го пробате ова превкусно јадење!

Време на подготовка: 45 минути
Подготовка: средна
Порции: 1
Состојки
120 гр телешко филе
путер (големина на орев)
3 парчиња пршута
шампињони по вкус
сенф по вкус
пире од компири по вкус
кафеав Ру по вкус
1 ролна кора од тесто
1 грст рибизли
Подготовка
- Растопете го путерот во тавче и пропржете ги двете страни на филето.
- Поставете неколку парчиња пршута на проѕирна фолија и ставете две лажици шампињони одозгора.
- Потоа намачкајте го месото со сенф филето од телешко месо и одозгора ставете ја пршутата со печурките.
- Затворете ги како бонбони за да ја фиксирате пршутата и оставете да се одмори.
- Откако ќе се залепи пршутата, завиткајте го филето во втор лист, но овој пат со кората од тесто (отстранете го вишокот од кората и затворете го повторно како бонбона).
- Исчеткајте ја ролната од тесто и филот со жолчка и со нож направете паралелни линии.
- Печете на 200 степени 12 минути.
- Потоа стопете го кафеавиот Ру и додадете ги рибизлите.
- Оставете да омекне.
- Послужете ги двете парчиња филе со пире и сосот од рибизла.
- Сервирајте.
Добар апетит!