СУПА ОД ГРАВ

Гравот во македонската кујна е прилично употребуван и познат. Овој рецепт ќе ви овозможи да ја проширите неговата употреба. Супата од грав се подготвува едноставно и е одлична за малку да го промените начинот на подготвување на гравот.

Време на подготовка: 50 минути
Подготовка: лесна
Порции: 4
Состојки
350 гр грав
8 шери домати
700 мл зеленчукова супа
рузмарин
2 чешниња лук
маслиново масло
сол
бибер (по избор)
леб (по желба)
Подготовка
- Во големо тенџере, загрејте 3 лажици масло и ставете ги излупените смачкани чешниња лук и шери доматите исечени на 4 дела околу 1 минута.
- Потоа додадете го гравот и две гранчиња рузмарин; пропржете околу 1 минута на висока топлина, мешајќи постојано.
- Подгответе ја зеленчуковата супа.
- Додајте ја зовриената супа од зеленчук, до ниво до кое гравот не се покрие целосно. Намалете ја топлината, покријте со капак и гответе околу 30 минути.
- Повремено проверувајте дали има потреба од повеќе супа. Не мешајте постојано, инаку гравот ќе се раскашави.
- Супата од грав е подготвена кога зрната грав ќе бидат меки.
- Додадете сол.
- Сервирајте ја топла, придружена со парчиња леб или крутони.
Добар апетит!
Употребени производи
Преземено од: https://www.tavolartegusto.it/ricetta/zuppa-di-fagioli/