ШПАГЕТИ СО КАПЕРИ, МАСЛИНКИ И ИНЧУНИ

shpageti so kaperi, maslinki i inchuni

Постојат безвременски рецепти, според нивната оригинална суштина и квалитет. Еден од тие рецепти е шпагети со капери, маслинки и филети од инчуни. Лесен за подготовка, за кратко време ќе добиете јадење полно со различни вкусови и текстури.

shpageti so kaperi, maslinki i inchuni

Време на подготовка: 60 минути
Подготовка: лесна
Порции: 2 

Состојки
400 гр шпагети
700 гр доматно пире
100 гр црни маслинки без семка
50 гр капери
2 чешниња лук
неколку филети од инчуни
1 китка магдонос
сол
маслиново масло

Подготовка

  1. Крупно исечкајте го лукот и истурете го во тава, каде што ќе имате загреано малку масло, заедно со филетите од инчуни.
  2. Пржете сè додека не се растопат инчуните и истурете го доматното пире.
  3. Добро мешајте, доведете до вриење, а потоа намалете ја температурата.
  4. Оставете го сосот на страна.
  5. Во меѓувреме, исечкајте ги маслинките и каперите.
  6. Истурете сè во сосот, измешајте добро и варете.
  7. Ако има потреба, додадете неколку лажици топла вода. На крајот сосот мора да биде доста густ, но мазен. Потребни се околу 40/45 минути.
  8. Во меѓувреме сварете ги шпагетите.
  9. Кога ќе биде сосот подготвен, на исклучен оган, измешајте го исечканиот магдонос со сосот.
  10. Во сосот додадете ги сварените исцедени шпагети и добро промешајте.
  11. Сервирајте.

Добар апетит!

Употребени производи