РИЖОТО СО КРЕМА СО ЦРН ТАРТУФ И БРИ

Рижотото со крема со црн тартуф и бри е јадење со многу јасен и посебен вкус, идеален за да ги задоволи непцата. Одличен е за подготовка во специјални прилики со партнерот или во формални ситуации. Совршена комбинација со чаша бело вино!

Време на подготовка: 35 минути
Подготовка: лесна
Порции: 2
Состојки
170 гр ориз Карнароли
50 гр бри/камемберт
3 лажички крема од црн тартуф
¼ кромид
25 мл бело вино
зеленчукова супа
магдонос
Подготовка
- Исечкајте го кромидот и ставете го во тенџере со малку маслиново масло. Пропржете го кромидот на умерена температура.
- Кога ќе кристализира, додадете го оризот и пропржете го неколку минути на посилен оган. Додадете го белото вино и оставете да испари. Во тенџерето додадете 4 кутлачи од зеленчуковата супа, мешајте внимателно и гответе околу 20 минути. Доколку има потреба, додадете зеленчукова супа.
- На крајот на готвењето додадете ја кремата со црн тартуф и убаво измешајте. Додадете го и бри сирењето исечкано на парченца и повторно измешајте.
- Сервирајте, декорирајќи со сечкан магдонос.
Добар апетит!