РИЖОТО СО КРЕМА ОД АРТИЧОКИ И КРЦКАВА СЛАНИНА

Рижотото со крема од артичоки и крцкава сланина е рафинирано и вкусно јадење. Меката крема за артичоки ги обвиткува вкусните парчиња сланина и зрната ориз. Ликерот Амаро му дава на рецептот уште повеќе сладок и мек вкус. Пробајте и уверете се во прекрасниот вкус!

Време на подготовка: 80 минути
Подготовка: лесна
Порции: 4
Состојки
320 гр ориз Карнароли
90 гр сланина
30 мл ликер Амаро
1 л зеленчукова супа
250 гр крема од артичоки
30 гр пармезан
½ кромид
20 гр путер
сол
бибер
маслиново масло
Подготовка
- Подгответе ја зеленчуковата супа.
- Исечкајте ја половината кромид и ставете ја во тавче со малку масло.
- Ставете една кутлача од зеленчуковата супа во тавчето со кромидот и гответе околу 5 минути, внимавајќи да не загори кромидот.
- Исечкајте 80 гр од сланината на тенки ленти, а 10 гр на ситни коцки.
- Тенките ленти сланина ставете ги во тавчето со кромид и гответе околу 5 минути.
- Кога ќе зарумени сланината, додадете го оризот мешајќи.
- Пропржете го оризот со сланината неколку минути, а потоа додадете го ликерот.
- Во тавчето додадете една кутлача зеленчукова супа и гответе го оризот околу 20 минути, додавајќи малку по малку од зеленчуковата супа. На средина од готвењето, додадете ја кремата од артичоки и измешајте, а потоа додадете го и путерот.
- Продолжете со мешање и додадете го пармезанот. Потоа, додека мешате, намалете го огнот на минимум.
- Во тавче пропржете ја сланината што ја оставивте настрана за декорација.
- Испржената сланина ставете ја врз рижотото, измешајте и тргнете од оган.
- Сервирајте топло.
Добар апетит!