РИЖОТО СО КРЕМА ОД АРТИЧОКИ И КРЦКАВА СЛАНИНА

rizoto so krema od artichoki i krckava slanina

Рижотото со крема од артичоки и крцкава сланина е рафинирано и вкусно јадење. Меката крема за артичоки ги обвиткува вкусните парчиња сланина и зрната ориз. Ликерот Амаро му дава на рецептот уште повеќе сладок и мек вкус. Пробајте и уверете се во прекрасниот вкус!

rizoto so krema od artichoki i krckava slanina

Време на подготовка: 80 минути
Подготовка: лесна
Порции: 4 

Состојки
320 гр ориз Карнароли
90 гр сланина
30 мл ликер Амаро
1 л зеленчукова супа
250 гр крема од артичоки
30 гр пармезан
½ кромид
20 гр путер
сол
бибер
маслиново масло

Подготовка

  1. Подгответе ја зеленчуковата супа.
  2. Исечкајте ја половината кромид и ставете ја во тавче со малку масло.
  3. Ставете една кутлача од зеленчуковата супа во тавчето со кромидот и гответе околу 5 минути, внимавајќи да не загори кромидот.
  4. Исечкајте 80 гр од сланината на тенки ленти, а 10 гр на ситни коцки.
  5. Тенките ленти сланина ставете ги во тавчето со кромид и гответе околу 5 минути.
  6. Кога ќе зарумени сланината, додадете го оризот мешајќи.
  7. Пропржете го оризот со сланината неколку минути, а потоа додадете го ликерот.
  8. Во тавчето додадете една кутлача зеленчукова супа и гответе го оризот околу 20 минути, додавајќи малку по малку од зеленчуковата супа. На средина од готвењето, додадете ја кремата од артичоки и измешајте, а потоа додадете го и путерот.
  9. Продолжете со мешање и додадете го пармезанот. Потоа, додека мешате, намалете го огнот на минимум.
  10. Во тавче пропржете ја сланината што ја оставивте настрана за декорација.
  11. Испржената сланина ставете ја врз рижотото, измешајте и тргнете од оган.
  12. Сервирајте топло.

Добар апетит!

Употребени производи