ПОЛНЕТИ ДОМАТИ СО ТУНА

Полнетите домати се класика на летото, традиционално тие се полни со ориз, зачинети со босилек и оригано, но има и бројни варијации со различни состојки. Може да се служат како мезе или предјадење. Полнетите домати се дел од италијанската кулинарска традиција и се менуваат од регион до регион.

Време на подготовка: 25 минути
Подготовка: лесна
Порции: 6 полнети домати
Состојки
4 домати
150 гр туна
2 јајца
капери (по вкус)
инчуни (по вкус)
150 гр мајонез
плод од капери со дршка
мајчина душица
сол
бибер
Подготовка
- Исечете ги горните делови на доматите (како капачиња) и оставете ги настрана за декорација на крајот.
- Извадете ја пулпата.
- Сварете ги јајцата и откако ќе бидат готови, исечете ги на мали парчиња.
- Исцедете ја туната и ситно издробете ја со вилушка.
- Исечкајте ги каперите и инчуните.
- Додадете го мајонезот во туната, каперите, инчуните и сечканите јајца и посипете сол и бибер и мајчина душица.
- Измешајте сè додека не добиете хомогена смеса.
- Истурете ја смесата во доматите и покријте ги со капачињата.
- Сервирајте. Декорирајте со плод од капери со дршка.
Добар апетит!