ЛАЗАЊИ СО ПЕСТО

Лазањите со песто се совршен избор кога сакате да ги изненадите вашите гости со необично и оригинално јадење. Подготовката и реализацијата е едноставна. За околу половина час ќе имате неверојатно вкусно јадење!

Време на подготовка: 40 минути
Подготовка: лесна
Порции: 4
Состојки
450 гр кори за лазањи
1 л бел ру/бешамел сос
250 гр песто
60 гр пармезан
тенко сечени резанки кашкавал (по желба)
Подготовка
- Земете сад за печење и премачкајте го дното со белиот ру.
- Поставете една кора за лазањи за да создадете слој и покријте ги со бел ру и песто.
- Посипете со пармезан и продолжете на истиот начин додека не ги имате сите слоеви што ги сакате, завршувајќи со бел ру и песто.
- Посипете ја површината со многу пармезан за да создадете вкусен гратин кој го прави вашето јадење уште повкусно.
- Меѓу слоевите вметнете по едно или повеќе парчиња кашкавал.
- Посипете со пармезан и во ставете да се пече во загреана рерна на 180 ° C околу 45 минути. Откако површината ќе стане златкаста, извадете ги од рерната и оставете да се изладат околу 15 минути пред да ги послужите.
- Прво покријте ја тавата со алуминиумска фолија и извадете ја фолијата во последните 10 минути од печењето. Можете да ја искористите и функцијата за скара. Овие мали трикови ќе ви овозможат да добиете одличен резултат кој ќе се допадне секому.
- Сервирајте.
Добар апетит!