ФОКАЧА СО РИКОТА, ЧАЈНА И ПЕСТО ОД СУШЕНИ ДОМАТИ

Сендвичот од фокача е полн со вкусови и текстури: свежа и крцкава марула, кремаста рикота зачинета со босилек, малку зачинета чајна и песто со сушени домати… навистина вкусна комбинација!

Време на подготовка: 1 час
Подготовка: средна
Порции: 4
Состојки
ЗА ТЕСТО
500 грама брашно
5 гр. пивски квасец
маслиново масло
230 гр вода
сол
шеќер
ЗА ПОЛНЕЊЕ
16 парчиња чајна
300 гр рикота
5 листови свеж босилек
неколку листови марула
песто од сушени домати
ЗА ПРЕМАЧКУВАЊЕ НА ФОКАЧИТЕ
маслиново масло (по вкус)
млака вода (по вкус)
крупна сол (по вкус)
Подготовка
- Започнете со подготовка на фокачите од вечер околу 19 часот, за да ги подготвите следниот ден за ручек.
- Во миксер ставете брашно, шеќер, сол и масло и започнете да мешате додавајќи ја водата полека. Откако ќе додадете околу половина од водата, додадете го квасецот и продолжете да миксирате додека не ја додадете цела вода, и ќе добиете меко, еластично и нелепливо тесто. Пренесете го на работна површина со малку наросено брашно, измесете го со рацете давајќи му кружна форма и ставете го во стаклен сад подмачкан со малку масло. Покријте со фолија ставете во фрижидер.
- Следниот ден, извадете го тестото од фрижидер на околу 13 часот и оставете го да се подигнува на собна температура еден час. Потоа лесно измесете на работната површина и формирајте околу 8-10 топчиња од по 80 грама секое. Ставете ги на плех за печење покриен со хартија за печење, израмнете ги со рацете и покријте ги додека не се зголеми волуменот.
- Откако ќе се подигне, формирајте мали вдлабнатини на површината на тестата со помош на прстите. Подгответе топла вода и масло во (50-50) и искористете го за нежно да ги намачкате тестата со четка. Ставете сол на површината и печете ги на 220 ° C сè додека не станат златно кафеави.
- Исечете ги листовите босилек и измешајте ги со рикотата. Исечете ги фокачите на половина, намачкајте ги со рикота, ставете лист марула и одозгора околу 4 парчиња од чајната, додадете неколку лажички песто од сушени домати и затворете ги со другата половина од фокачата. Вашиот сендвич од фокача е подготвен!
Добар апетит!