БРУСКЕТИ СО ЦРН НАУТ

Брускетите со црн наут и блитва се одлично јадење кое содржи состојки со висока хранлива вредност. Не само што е вкусно, туку е навистина здраво и богато со растителни влакна и антиоксиданти. Одлично мезе кое ќе ги воодушеви сите.

Време на подготовка: 15 минути
Подготовка: лесна
Порции: 2
Состојки
200 гр црн наут
250 гр блитва
неколку парчиња леб
1 чешне лук
3 лажици маслиново масло
сол
бибер
Подготовка
- Исчистете ја блитвата и одделете ги листовите. За овoј рецепт користете ги само листовите. Измијте и исплакнете внимателно. Варете ги во тенџере со зовриена вода околу 10 минути. Исцедете добро.
- Исцедете го црниот наут.
- Во нелеплива тава, ставете ги листовите блитва заедно со едно згмечено чешне лук, зачинете со сол и бибер и гответе околу 10 минути. Додадете кутлача вода и две зрна црн наут и оставете неколку минути.
- Потпечете ги парчињата леб најмалку 1 минута.
- На парчињата печен леб ставете малку маслиново масло и потоа додадете ја смесата од блитва и лук и одозгора ставете го црниот наут.
- Сервирајте.
Добар апетит!